Beroemde nieuwsfoto’s zijn in scène gezet

Zelfs fotojournalisten, waarvan je zou verwachten dat zij de realiteit hoog in het vaandel hebben staan, blijken regelmatig de boel te neppen. De heren kunstenaars maken zich meer druk over een mooi plaatje, als over de waarheid.

Zo is deze bekende nieuwsfoto uit 1968, van de executie van een gevangene tijdens de oorlog in Vietnam weliswaar echt, maar toch in scene gezet. De executie zou aanvankelijk plaatsvinden in een gebouw. Maar de fotograaf vond het voor zijn compositie mooier om de Vietnamees buiten te laten afschieten.

Deze vervalsing staat niet op zichzelf, ook de bekende foto van de Sovjet troepen die in Berlijn de Russische vlag hijsen op het Rijksdag gebouw, doen dit voor de show. In werkelijkheid hesen de soldaten de vlag al drie dagen eerder, maar toen was er geen fotograaf. Drie dagen later werd alles nog een keer dunnetjes overgedaan, voor de lens van de camera.

Nieuw is dat deze foto van oorlogsfotograaf Robert Capa, waarschijnlijk ook een vervalsing is. Volgens de Spaanse krant El Periodico is de foto ‘Loyalist Militiaman at the Moment of Death’, die is genomen tijdens de Spaanse burgeroorlog, in scene gezet. Dikke kans, want het is wel heel toevallig dat de soldaat juist op dat moment sneuvelt wanneer de fotograaf hem in het vizier heeft. Maar nu beweert een krant ook nog eens dat de afbeelding is gemaakt op een plek waar helemaal niet werd gevochten.

Overigens is niet iedereen het hiermee eens, het Amerikaanse PBS die de afbeelding vorig jaar ook onderzocht, oordeelde toen dat het beeld wel degelijk authentiek is.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>