De 10 grootste hoaxen van 2008


2008 was een historisch jaar, daar gaan we het nog vaak over hebben. Voor het eerst kreeg er iemand een Rickroll, Elvis liet zich zien op Schiphol en de bejaarde clown Bassie bezwangerde een vrouw.

de Rickroll
De neppers kwamen dit jaar wat laat op gang, maar vanaf 1 april 2008 gaat het gelukkig volledig los. Youtube doet de Rickroll en linkt miljoenen mensen met een valse link door naar de muziekvideo: ‘Never gonna give you up’, van Rick Astley.

Robert Jensen gefopt
Enkele dagen later wordt Robert Jensen (wie?) in zijn talkshow genept door een verklede acteur, die zich uitgeeft voor de meesterontsnapper Richard B. In werkelijkheid zat acteur Leon van Waas op de bank. Jensen is stomverbaasd over de nepperij. “Hij had tijdens de uitzending niets in de gaten en de redactie wist ook van niets.”

Raketten gekloond
Ook weer veel gefotoshop dit jaar, zo joeg schurkenstaat Iran zijn rivalen op de kast met een gemanipuleerde foto van een raketlancering. Op de foto waren vier lanceringen te zien, terwijl in werkelijkheid twee raketten het niet deden.

Scheve tanden
China nepte in augustus de hele wereld. Het vuurwerk tijdens de openingsceremonie van de olympische spelen kwam voor een groot deel van een bandje. Ook het kindsterretje wat zo schattig het mooie China bezong, was niet echt. Het poppetje bewoog enkel haar lippen. Achter het podium stond een leeftijdsgenootje te zingen, maar ze had pukkels en scheve tanden en mocht daarom niet op het podium.

Bommelding uit liefdesverdriet
Ook de rest van de maand augustus is op de schaal van hoax een topmaand. Een man uit Dordrecht doet een hoaxcall om te voorkomen dat zijn grote liefde met haar vaste vriendje met het vliegtuig naar Turkije vertrekt. Hij vertelt de alarmcentrale dat zijn rivaal een Al Qaida terrorist is en houdt daarmee het toestel uren aan de grond.

Apenpakje in de vriezer
De grootste klapper maken twee Amerikanen enkele dagen later. Tienduizenden dollars verdienen de twee met een bevroren apenpakje. Het duo beweert met valse DNA-testen een echte Bigfoot in hun vriezer te hebben liggen. Eigenlijk wilde ze alleen maar hun winkeltje in Bigfoot artikelen promoten, maar ineens geloofde de hele wereld hun verzinsel.

Zwanger van Bassie
Clown Bassie liet heel Nederland de rillingen over zijn rug lopen. De 71-jarige clown zou na een optreden het bed hebben gedeeld met de veertig jaar jongere Sandra K. en nu was ze zwanger. Het meisje kondigde een rechtszaak aan om alimentatie voor haar clownsbaby te eisen. Alle kranten knalde het bericht zonder hoor en wederhoor op de voorpagina. Uiteindelijk bleek het verhaal een reclamestunt voor verzekeringsmaatschappij Ohra.

Sarah Palin naakt
Toen McCain zijn runningmate Sarah Palin voorstelde, ging heel mannelijk Amerika op zoek naar pikante foto’s van de mogelijk aanstaande vice-president. Eerst waren er alleen een paar gewaagde bikinishots te vinden, tenslotte had een Taiwanese krant haar helemaal naakt in volle glorie. Maar helaas, het waren slechts de tieten van een onbekende Amerikaanse actrice.

Elvis op Schiphol
Ook Elvis liet weer even van zich horen dit jaar. De dode rocklegende bracht een bezoekje aan Schiphol. Een grapje van computernerd Jeroen van Beek, die claimt het nieuwe beveiligingssysteem van de luchthaven te hebben omzeild. Groen Links stelt kamervragen. Maar het filmpje over de actie blijkt te zijn in elkaar geknutseld.

Giel trapt in Kankerleugentje
Één van de laatste liegbeesten van dit jaar is de terminaal zieke kankerpatiënt Otto. De jongen vraagt tijdens de wekelijkse Freaknight op 3FM een nummer van Coldplay aan en vertelt tussen neus en lippen door, nog maar een paar uur te leven te hebben. Giel Beelen en Gerard Ekdom zijn in shock. Later blijkt Otto, Joost te heten en het vele verhaal te hebben verzonnen.

Wat is de beste hoax van 2008?

 • Clown Bassie bezwangert vrouw (52%)
 • Openingsceremonie olympische spelen China (10%)
 • Terminaal patiënt vraagt plaat aan bij Giel (9%)
 • Ingevroren Bigfoot is apenpakje (7%)
 • Youtube doet de Rickroll (6%)
 • Nep-gast nept Jensen (5%)
 • Elvis leeft nog steeds, Groen Links doet kamervragen (4%)
 • Verliefde terrorist houdt vliegtuig aan de grond (4%)
 • Naaktfoto’s Sarah Palin (3%)
 • Iran kloont raket (2%)
Loading ... Loading ...

Lees ook:
Openingsceremonie olympische spelen, Naaktfoto’s Sarah Palin. Nog meer nepnaakt en fake-sekstapes, Nep-gast nept Jensen, Clown Bassie bezwangert vrouw, Iran kloont raket, Terminaal patiënt vraagt plaat aan bij Giel, Youtube doet de Rickroll, Elvis leeft nog steeds, Verliefde terrorist houdt vliegtuig aan de grond, Ingevroren Bigfoot is apenpakje

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De 10 grootste hoaxen van 2008

 1. Pingback: Wat is de beste hoax van 2008? | Hoax

 2. Pingback: Stiekem toch niet dood | Hoax

 3. Pingback: Best hoax ’09: Januari houdt zich schijndood | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>