Lekker blijven lachen vandaag, Blue Monday is een hoax

Hoor jij ook al de hele ochtend dat deze maandag de meest deprimerende dag van het jaar is? Je zou er bijna treurig van worden… En dat is nergens voor nodig, want dat Blue Monday écht bestaat is nooit wetenschappelijk bewezen.

Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij kwam in 2005 met een formule die naar eigen zeggen wetenschappelijk verantwoord was. Mensen zouden op de eerste maandag van de laatste volle week in januari ellendig voelen omdat goede voornemens mislukt zijn en vakanties ver weg lijken. Arnall heeft in de academische wereld heel veel kritiek gekregen, maar de media pikken Blue Monday elk jaar weer vrolijk op.

Bron: sxc.hu

Bron: sxc.hu

Wetenschappelijk gezien is de formule ongeloofwaardig, omdat nergens uitgelegd wordt hoe ‘ie is samengesteld en de eenheid ‘tijd’ er niet eens in voorkomt. Daar komt nog bij dat onder andere The Guardian eerder al meldde dat de formule is geschreven door een PR-bureau. Om het verhaal geloofwaardig te maken zou het bureau wetenschappers geld geboden hebben om hun naam aan de formule te verbinden. De Universiteit van Cardiff, waar Arnall werkte, heeft zich na de Blue Monday-formule van Arnall gedistantieerd.

Kortom: lekker blijven lachen vandaag! Geniet extra van dat lekkere kopje koffie of dat ene zonnestraaltje. Zo ben je zelf het onomstotelijke bewijs dat Blue Monday onzin is.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Lekker blijven lachen vandaag, Blue Monday is een hoax

  1. Ger

    Blue monday mag wel onzinnig zijn, maar dit betekent niet dat heel veel mensen in Nederland deze januari maand als extra moeilijk ervaren vanwege een winterdepresssie, waaronder ikzelf.

    Ik gebruik echter lichttherapie en dat helpt mij ontzettend goed. Mijn blue monday is dan ook wel een beetje happy monday

      /   Reply  / 
    1. Jolien van de Griendt Auteur

      Dat klopt, veel mensen voelen zich in de winter minder vrolijk. Fijn dat de lichttherapie werkt en dat Blue Monday voor jou ook niet bestaat!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>