Hoax history: Menselijk gezicht op Mars, gezichtsbedrog?

gezicht-op-Mars1hoax6In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

Is er op Mars echt een menselijk gezicht te zien? Als we deze foto uit de jaren 70 goed bestuderen, zien we duidelijk van wel. De foto is afkomstig van ruimtesonde Viking I en zorgde toentertijd voor grote opschudding.

Op de foto was duidelijk een gezicht te zien op het oppervlak van Mars. Onmiddellijk werd gefluisterd dat het gezicht een bewijs zou zijn dat Mars ooit bewoond was geweest. Deze beschaving had het gezicht uitgehouwen in de rotsen, als een monument van hun aanwezigheid. De NASA voerde metingen uit of er op de plek van het gezicht wellicht ooit een echte stad had gelegen. Dit alles zonder resultaat.

Gezichtsbedrog?
Jarenlater was de menselijke rots ineens verdwenen? Was er dan toch leven op Mars, hadden marsmannetjes de rots snel afgebroken, omdat ze bang waren om ontdekt te worden? Allemaal niet waar, de nieuwe fototechniek was sterk verbeterd. Het gezicht van destijds bleek niet meer dan een gebarsten stuk rots, maar door de slechte foto had de structuur van de beeldpunten veel weg van een gezicht. Het menselijke gezicht op Mars, was slechts gezichtsbedrog.

Lees alle legendarische hoaxen uit de serie Hoax History.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>