Museum blundert: ‘Fles water uit 1853 is nep’

De fles drinkwater uit 1853, sinds afgelopen maandag in het bezit van het Historisch museum Amsterdam, is mogelijk veel minder oud. Het betreft een reclamefles die de gemeente uitdeelde om Amsterdammers aan te sporen schoon water te drinken.

De ontwerper Jan Ketting (69) zegt in het Parool dat de fles uit 1975 komt. Hij ontwierp hem toen voor een evenement ter gelegenheid van de zevenhonderdste verjaardag van Amsterdam. Ketting begrijpt niet dat het museum niet heeft gezien dat de fles nep is. ”Zo kun je duidelijk zien hoe de sticker is opgeplakt,” zegt hij.

Het museum heeft de fles voor een onbekend bedrag gekocht van een particulier. De fles was vanaf dinsdag tentoongesteld voor het publiek.

Het is niet de eerste keer dat een museum blundert bij de aankoop van een oud voorwerp. Het Rijksmuseum exposeerde jarenlang een stuk steen dat afkomstig zou zijn van de maan. Onderzoek wees vorig jaar echter uit dat het een stuk hout was.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>