Best hoax ’10: Klimaatrapport blijkt studentenscriptie

In de laatste maand van het jaar blikt hoax.blog.nl terug op de beste hoaxen en broodje aap verhalen van het afgelopen jaar.

Het rapport over de opwarming van de aarde, dat in 2007 nog de Nobelprijs voor de vrede won, brokkelt in geloofwaardigheid af als een smeltende ijsberg. Het onderzoek was al in opspraak, omdat onderzoekers zouden hebben geknoeid met de cijfers. Begin 2010 blijkt echter het hele klimaatrapport een foppie.

Zo komen de bewijzen over de smeltende poolkappen uit een scriptie van een studente Aardrijkskunde. En zijn ooggetuige verhalen gebaseerd op anekdotes van bergbeklimmers uit een outdoor magazine.

Ook de scriptie blijkt weer een verzameling van stoere kletsverhalen geciteerd uit tientallen berggidsen. De bronnen van het klimaatrapport zijn nooit gecontroleerd. Het is duidelijk dat het klimaat onderzoekscentrum IPCC iets heeft uit te leggen, maar dat vinden de klimaatwetenschappers helemaal niet nodig. Zij vinden blijkbaar de opwarming van de aarde belangrijker dan de geloofwaardigheid van één of ander rapport.

Lijstje: De beste hoaxen van 2010

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Best hoax ’10: Klimaatrapport blijkt studentenscriptie

  1. Pingback: Krokodillenzoektocht en Obama-affaire grootste hoax 2010 | Hoax

  2. Pingback: Nieuwe ijstijd is hoax | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>