Hoax history: Televisiequiz om leven en dood (YouTube)

hoax6In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

In 2010 stelde de Franse televisie kandidaten van een spelshow flink op de proef: Zouden zij iemand elektrocuteren in ruil voor een geldprijs? Het schokkende antwoord is: JA!

“Aha, ik begrijp het: ik ben de beul’, zegt een van de quizkandidaten lachend als hem het spel wordt uitgelegd. De presentator stelt een vraag aan Jean-Paul, die in een afgesloten cabine op een elektrische stoel zit. Is zijn antwoord fout, dan moet de kandidaat een hendel overhalen en krijgt Jean-Paul een stroomstoot. Deze kan oplopen van 20 tot een dodelijke dosis van 460 volt.

Jean-Paul geeft vaak het verkeerde antwoord. De kandidaten halen de hendels over. ‘Au! Dat doen pijn!’, roept Jean-Paul duidelijk hoorbaar bij 120 volt. Maar de presentatrice moedigt de deelnemers aan: ‘Laat je niet onder druk zetten.’ ‘Haal me hier uit! Ik wil niet meer meespelen!’, schreeuwt Jean-Paul bij 280 volt. Als een speler nog een stroomstoot van 380 volt loslaat, blijft het stil.

Zone Xtrême werd in maart 2010 uitgezonden op de Franse televisie. Het was geen spelshow, maar een remake van het bekende wetenschappelijke experiment van Milgram. Journalist Christophe Nick trok een acteur aan voor de rol van ’slachtoffer’ Jean-Paul. De onwetende kandidaten werd gezegd dat ze aan een proefaflevering van een tv-quiz deelnamen waarbij ze 1 miljoen euro konden winnen.

Bekijk het spel der dood

Meer grote hoaxen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoax history: Televisiequiz om leven en dood (YouTube)

  1. Pingback: Kunstenaar laat zich elektrocuteren (YouTube) | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>