Myths In Science: Zelfmoord met kerst

Ook dokters en wetenschappers liegen wel eens. Hoax.blog.nl wandelt als een reus door de medicijnkast en presenteert, de grootste wetenschappelijke mythen allertijden.

Claim: Meer zelfmoorden met de feestdagen

Bij wie moet je eten met kerst. En wie zoen je met nieuwjaar het eerst. En wat doe je als je helemaal geen vrienden hebt? Voor de trein springen?

Al jaren wordt gedacht dat er rond kerst de meeste zelfmoorden zijn. Logisch: wij noemen: eenzaamheid, familiestress en kerstboomstress. Allemaal heel herkenbare redenen om van de brug af te springen.

Maar hoe zit het eigenlijk echt met het aantal zelfmoorden rond de feestdagen? In Amerika bezoeken er rond de kerst minder mensen een psychiater. Ook het aantal zelfmoorden van Ierse mannen daalt. Een andere studie naar jongeren, concludeert dat hun zelfmoordcijfer niet stijgt rond het eind van het jaar.

Onderzoekers Vreeman en Carroll beweren daarom dat de donkere koude wintermaanden helemaal niet de favoriete tijd zijn om zelfmoord te plegen. Mensen over de hele wereld springen liever van de brug, als het warm en zonnig is. Nog een bijkomend probleem in de winter: Het water onder de brug kan bevroren zijn.

Lees ook de andere wetenschappelijke leugens in deze serie.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>