Hoax History: ‘Uitvinder’ guillotine zelf ook onthoofd

In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

In tegenstelling van wat vaak wordt aangenomen is Joseph-Ignace Guillotin geen kwaadwillige man. Hij was zelfs geen uitgesproken voorstander van de doodstraf en ook het verhaal dat Guillotin met zijn eigen uitvinding ter dood zou zijn gebracht is een mythe. Guillotin was ook niet de echte uitvinder van de moordmachine, maar slechts de naamgever.

De Fransman Guillotin diende in 1789 een aantal voorstellen in voor humanisering van de doodstraf. Hij vond dat ter dood veroordeelden te veel zouden lijden. Mechanische onthoofding zou volgens hem slechts voelen als ‘een gevoel van koelte’ in de hals. Pas 3 jaar later werd de van oorsprong Spaanse moordmachine daadwerkelijk ingevoerd en kreeg deze de naam van diegene die voor de invoering pleitte.

Sterker nog als Guillotin nooit had gepleit voor de invoering van de mechanische onthoofding, was hij als een held in de geschiedenisboeken terecht gekomen. Het is aan de inspanningen van Guillotin te danken dat de Franse bevolking werd ingeënt tegen levensgevaarlijke ziekten als de pokken, ook stelde hij de eerste regels voor een betere openbare hygiëne op. Zonder zijn inzet zouden er veel meer Fransen, zijn gestorven als gevolg van een infectieziekte.

Volgens een andere mythe zou Guillotin ook zelf met het blinkende mes aan zijn eind zijn gekomen. In september 1793 werd hij aangehouden omdat hij tegen het Franse bewind zou zijn. Maar tot een veroordeling kwam het niet. Zijn redding was de val van de regering, waarna alle gevangenen werden vrijgelaten. Guillotin stierf uiteindelijk in 1814 vermoedelijk ten gevolge een infectie van miltvuur aan de linkerschouder.

Na zijn dood drongen zijn nabestaande aan om de naam van de guillotine te veranderen, dit voorstel werd echter afgewezen. De nabestaanden mochten wel hun eigen naam veranderen. (Bron: Wikipedia, Snopes en wetenschap.infonu.nl)

Meer grote hoaxen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>