Ook de Maya’s zeggen het nu: Wereld vergaat niet in 2012

“Het einde van de Maya-kalender op 21 december 2012, betekent niet het einde van de wereld”, aldus de Mexicaanse Maya Jose Huchim. Westerlingen interpreteren de datum verkeerd. Vooral de Amerikaanse blockbuster 2012 is hem een doorn in het oog. In de film wordt verwezen naar de kalender die de Maya’s, wanneer de kalender stopt zou dit catastrofale gevolgen hebben.

Maar de Maya’s hebben het einde van hun kalender zelf nooit als een ramp gezien: “Het is slechts een cyclische periode die tot een einde komt,” aldus de Maya.

Huchim benadrukt dat de westerse interpretatie van de kalender heel ver van het gedachtegoed van de Maya’s afstaat. “Wat de Maya’s voor die datum echt voorspelden, was dat er een god op aarde zou komen, maar ze vermeldden niet dat de aarde zou vergaan.

Om de vergissing recht te zetten vertrekt Huchim volgend jaar naar Guatemala om daar het gesprek aan te gaan met Maya-priesters. De experts hopen dat de religieuze leiders van de Maya’s kunnen helpen om de ware betekenis van de kalender aan anderen uit te leggen.

De mythische Maya kalender is oorspronkelijk gecreëerd rondom belangrijke gebeurtenissen en data in het verleden en toekomst. De kalender bestaat uit dertien cycli van 144.000 dagen. De laatste dag is 21 december 2012, aldus de wetenschappelijke site Scientias.

In 2009 werd de Maya-kalender ook al eens ontrafeld. Toen ontdekte onderzoekers dat de kalender in werkelijkheid twee eeuwen later afloopt. Maar ook dan hoeven we niet te vrezen voor een inferno, de Maya-kalender is de afgelopen eeuwen al verschillende keren overnieuw begonnen, ook toen gebeurde er niets.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Ook de Maya’s zeggen het nu: Wereld vergaat niet in 2012

  1. Pingback: Wereld is gisteren vergaan, niemand merkte iets | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>