Hoax history: Mars valt aan, The War of the Worlds

ufohoax6In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

We gaan terug naar 30 oktober 1938, de avond dat 6 miljoen Amerikanen met samengeknepen billen naar een hoorspel op radio luisterde. Het hoorspel was een radiobewerking van de sciencefictionroman The War of the Worlds, waarin marsmannetjes de aarde aanvielen. 1,7 miljoen luisteraars geloofde dat de ufo-aanval daadwerkelijk plaatsvond. 1,2 miljoen luisteraars waren daadwerkelijk doodsbang, kropen de kelder in of vluchtte de stad uit.

Nieuwsberichten
Het 60 minuten durende hoorspel bestond voornamelijk uit nieuwsberichten die verslag deden van de Martiaanse (aanduiding voor inwoners van planeet Mars) invasie. Het verhaal begon als een muziekprogramma, dat opeens werd onderbroken met verontrustende nieuwsberichten over een alien-invasie. In het begin werd gemeld over vreemde explosies op Mars. Daarna over een vliegende schotel die zou zijn neergestort bij New Jersey en tenslotte over hoe deze Martianen met hun geavanceerde vechtmachines een aanval begonnen. Het leger zou niets kunnen beginnen tegen deze Martianen. Al snel volgden er berichten over soortgelijke vliegende schotels die elders in de Verenigde Staten zouden zijn geland.

Paniek
Dit veroorzaakte grote paniek bij veel luisteraars, die dachten dat Amerika echt aangevallen werd. Het hoorspel loopt echter wel degelijk goed af, de marsmannetjes overlijden uiteindelijk allemaal vanzelf, omdat ze niet tegen de aardse bacteriën kunnen.

Veel luisteraars misten of negeerden echter de intro van het hoorspel, waarin duidelijk werd uitgelegd dat het om een verzonnen verhaal ging. Mensen vluchtte de kelder in en de stad uit. Veel mensen meenden zelfs al de lichtflitsen van de hittestralen te zien of de zwarte rook te ruiken.

Binnen een maand had het nieuws over de paniek zich verspreid over de hele wereld, en had het in 12.500 kranten gestaan. Toen bleek dat de berichten nep waren ontstond er grote woede op de radiozender CBS. CBS herinnerde er echter aan dat de luisteraars meerdere malen werden gewaarschuwd dat het slechts om een fictief verhaal ging. Wel moest CBS voor de rechtbank beloven nooit meer een dergelijk hoorspel uit te zenden.

Complot
The War of the Worlds was het meest succesvolle hoorspel ooit. Of was het in werkelijkheid een experiment van ‘psychologische oorlogsvoering’ was. Welke tot doel had de bevolking te bestuderen. In 1999 beweert schrijver Daniel Hopsicker dat de Rockefeller Foundation de uitzending had gefinancierd. Aan de hand van dit onderzoek zou een rapport zijn opgesteld dat slechts voor enkelen beschikbaar was.

Er zijn ook theorieën die zeggen dat de paniek als gevolg van het hoorspel de reden is dat de Amerikaanse overheid meldingen en bewijzen van UFO’s tegenwoordig in de doofpot zou stoppen, uit angst dat er weer paniek zal ontstaan.

Luister hier het hoorspel terug, let op het is fictie!

deel 1

deel 2

Lees alle legendarische hoaxen uit de serie Hoax History.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>