Hoax history: Maak je eigen kleurentelevisie

nylon5hoax6In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

In 1962, toen er nog televisie werd gekeken in zwart/wit, liet men in Zweden zijn inwoners alvast warmlopen voor kleurentelevisie. In een uitzending van het televisiejournaal op 1 april 1962 werd aandacht besteed aan een nieuwe doorbraak sinds de uitvinding van de zwart/wit televisie.

Iedereen die een televisie had, kon deze in een handomdraai simpel veranderen in een kleurentelevisie, het enige dat nodig was, was een nylon kous om het toestel heen trekken.

Deze bewering is deels waar, want in plaats van zwart/wit is het beeld nu monochrome, bruin/zwart, dus in theorie kleur. Duizenden kijkers namen de proef op de som. Mannen bevolen hun vrouwen hun kousen uit te doen, zodat ze voortaan in kleur televisie konden kijken. De teleurstelling was groot, de ladder in de kous meestal ook.

Ter nagedachtenis aan de één aprilgrap startte de echte kleurenuitzendingen van de Zweedse televisie tevens op 1 april, maar dan in 1970.

Lees alle legendarische hoaxen uit de serie Hoax History.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoax history: Maak je eigen kleurentelevisie

  1. Pingback: 1 April: De beste aprilgrappen uit de geschiedenis | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>