Keylogger hoax of echt gevaarlijk?

In onze mailbox een berichtje van de bezorgde Geert. Hij ontving van een vriend een waarschuwing voor een vreemd apparaatje, een soort usb-stick die in een internetcafé automatisch persoonlijke gegevens, creditcardnummers en wachtwoorden opslaat.

Wij citeren:

BEKIJK DIT APPARAATJE

Bekijk het HEEL GOED

ALS JE NAAR EEN CYBERCAFÉ GAAT OF EEN PC IN EEN HOTEL GEBRUIKT, CONTROLEER DAN OF DIT APPARAATJE OP DE PC ZIT

Het apparaatje zit tussen de kabel van het klavier en de ingang op de PC.
Het bewaart alle wachtwoorden die de PC-gebruiker ingeeft op het klavier.
Het kan worden gebruikt in cybercafés, tentoonstellingen, hotels, luchthavens…
Speciaal  wie het internet gebruikt om in zijn bankrekening te gaan kan het slachtoffer worden van deze fraude.
Hat apparaatje slat ALLES wat je ingeeft op.
Controleer dus zorgvuldig de PC in een openbare plaats voordat je hem gebruikt.

STUUR DIT DOOR AAN AL JOUW VRIENDEN EN KENNISSEN !!!

Geert wil weten, bestaat dit apparaatje echt of is het de zoveelste hoax?

Een doorstuurmail is het zeker, zeer waarschijnlijk vertaald met een automatische translater. Dit wordt verraden door het letterlijk vertaalde woord klavier, waarmee uiteindelijk toetsenbord wordt bedoeld. Een rondgang op internet levert veel informatie over deze zogenaamde keylogger op. Maar bestaat zo’n ding echt? Een bevriende systeembeheerder heeft het ding nog nooit gezien. Maar weet wel dat er softwarematige keyloggers bestaan, waarmee alle toetsaanslagen, dus ook wachtwoorden worden opgeslagen.

Waarschijnlijk dus wel degelijk een serieuze zaak en geen hoax. Maar hoe voorkom je nu dat de eigenaar van het internetcafé er met jouw persoonlijke informatie vandoor gaat en je bankrekening plundert?

Verwar de keylogger door heel erg veel extra letters en klikken met de muis als je belangrijke informatie moet invoeren. Stel dat je wachtwoord ‘lifehack’ is, klik dan eerst in de url- of zoekbalk van de browser en type +/-4 overbodige karakters bijvoorbeeld: ‘jlep’. Klik hierna in het wachtwoord veld op de webpagina en type de eerste letter van je wachtwoord, in dit geval de ‘l’. Type nu +/- 2 overbodige karakters in de url- of zoekbalk, klik nog een keer, type weer twee overbodige karakters en type dan de 2de letter van je wachtwoord in het wachtwoord veld op de webpagina in dit geval de ‘i’. (Probeer in het aantal muisklikken en overbodige karakters zo onvoorspelbaar mogelijk te maken… 3x klikken en elke keer 3 overbodig karakters invoeren om daarna 1 of 2 karakters van je echte wachtwoord in te voeren is prima).

Is een wijze raad van een site die waarschuwt voor hackers, maar klinkt ons wat omslachtig in de oren. Maar misschien better save the sorry?

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Keylogger hoax of echt gevaarlijk?

 1. Pingback: De 10 meest hardnekkige spammails | Hoax

 2. WhyDontWeRed

  The best-kept secret in the fight against viruses and keyloggers is a company called HonorPC! They feature one-key recovery that leaves your documents, music, pictures, videos, and favorites intact! It works even if you have a problem that won’t allow Windows to start. I have done online banking on my HonorPC for almost three years and have never installed antivirus. I bought my HonorPC for $1,000, which included a 22” LG monitor and laser mouse. I recently got a Windows 7 upgrade from HonorPC and I’m very happy with it. Their web site is http://honorpc.com and they have their phone number right on the home page. You should check them out before they are bought out by a big computer company and banished from the face of the earth!

    /   Reply  / 
 3. hh

  “klavier” is Vlaams voor toetsenbord :-) ))

    /   Reply  / 
 4. Helma

  En uhhh … gewoon even dat ding er tussenuit halen?
  Als je kunt zien dat het er zit, zal het ook niet zo’n probleem zijn om ‘m te verwijderen lijkt me.

    /   Reply  / 
 5. Marc

  Inderdaad, “klavier” is in Vlaanderen heel courant voor “toetsenbord”, en wordt net NIET door een automatische translatOr vertaald!

  Een automatische translatOr zou een heel andere tekst opleveren, geloof me!

    /   Reply  / 
 6. Beck Larsen

  Zeker vervelend om zoiets te hebben op je pc !

    /   Reply  / 
  1. Paul

   mooie naam Beck Larsen,mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm,als je zelf ook zo mooi bent,mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>