Telegraaffail: ‘Zweden laat aanklacht tegen Assange vallen’

Even was het groot nieuws: de Telegraaf en later ook de Volkskrant weten te melden dat Zweden de aanklacht tegen Jullian Assange heeft laten vallen. Dubieuze escapades met Zweedse vrouwen mogen dus gewoon. Daarmee zou zijn huisarrest per direct zijn beëindigd.

De Telegraaf baseert zich op een video op de site van de NYtimes en de Volkskrant doet dit ordinair copy-paste.

De redacteur had beter iets zorgvuldiger te werk kunnen gaan en de publicatiedatum van het filmpje kunnen checken. Het nieuws is al maanden oud, om precies te zijn uit augustus 2010. Assange is vandaag de dag gewoon weer verdacht. Telegraaf en Volkskrant doen alsof hun neus bloed en hebben de onjuiste artikelen snel weer verwijderd.

Het bericht zoals het te lezen stond op de Telegraaf:

Zweden laat aanklacht tegen Assange vallen

Zweden vraagt niet langer om de uitlevering van WikiLeaks-baas Julian Assange. Daarmee is het huisarrest van Assange beëindigd. Dit meldt The New York Times.

Zweden had om de uitlevering van Assange gevraagd, nadat hij door twee vrouwen werd beschuldigd van onder meer verkrachting. Assange ontkent. Hij stelt dat hij wel seks met de vrouwen heeft gehad, maar dat dit op vrijwillige basis gebeurde.

Huisarrest
In december werd Julian Assange op een borgtocht van 240 duizend pond (ca. 290 duizend euro) vrijgelaten. Ook kreeg hij huisarrest en een elektronische enkelband om en moet hij op gezette tijden melden bij het politiebureau. Die rechtzetting werd een ware mediaveldslag met vele journalisten en demonstranten.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Telegraaffail: ‘Zweden laat aanklacht tegen Assange vallen’

  1. Xamoja

    Het ligt iets genuanceerder.
    Gisteren, om precies 19.48u had ik al een mail gesturd aan de Volkskrant die iets eerder publiceerde dan De Telegraaf dat Zweden de sexuele aanklacht tegen Assange zou hebben ingetrokken.
    Ik heb ze erop gewezen dat ze hun bron (The New York Times) beter konden double-checken aangezien het zogenaamde nieuws al van Augustus 2010 was, zoals je schreef.

    Raad eens?…geen antwoord van de Volkskrant….een zogenaamde kwaliteitskrant.
    Enig fatsoen zou op z’n plaats geweest zijn.
    Even later werkte de link van De Telegraaf ook niet meer.

    Men had dus kennelijk het “nieuws” gevonden dat het NIET WAAR was…
    Slechte redactionele move van beide kranten!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>