Hoax History: De poema van de Veluwe

hoax6In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

In de zomer van 2006 was heel Nederland in de ban van een bloeddorstige poema. Het roofdier zou gesignaleerd zijn in het gebied rond de Ginkelse Heide in Ede, maar werd ook gezien in Wekerom, Harskamp en Bennekom. Het had al enkele reeën aangevallen en opgepeuzeld, ook wandelaars zouden snel aan de beurt zijn.

Het roofzuchtige dier is waarschijnlijk afkomstig uit Belgie, de dierentuinen van onze zuiderburen fokten regelmatig poema’s en verkochten deze door aan particulieren. En wanneer een Belg een poema in een hondenhok in zijn tuin stopt, wil er wel eens eentje ontsnappen.

Het Nederlandse volk neemt het nieuws van de gesignaleerde poema nuchter op, pas als er foto’s van het dier worden vrijgegeven slaat de paniek toe. De politie kamt met 50 man de hele Ginkelse heide uit, maar vindt niets.

De poema is drie jaar later overigens nog steeds niet gevonden. Dikke hoax of ook wel zoals de Amerikaanse sprookjesverteller Jan Harold Brunvand het noemt: Big Cats Running Wild. Hiervan wordt gesproken wanneer het klootjesvolk roofdieren waarneemt die er in werkelijkheid niet zijn, vaak ontstaat er na de eerste waarneming een ware hype, waardoor nog meer boertjes van de Veluwe spoken gaan zien.

We noemen dit ook wel: Vette hoax. Toch kon het poema mysterie een beetje worden opgelost. Natuurfotograaf Otto Faulhaber fotografeerde een grote huiskat in de buurt van Beekbergen, deze was zeker anderhalf maal groter dan een normale. Zeer waarschijnlijk is deze normale kat de aanstichter van alle commotie.

Lees alle legendarische hoaxen uit de serie Hoax History.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hoax History: De poema van de Veluwe

  1. Pingback: Lynx is nieuwe komkommerpoema | Hoax

  2. Pingback: ‘Man met snor liet krokodillen los’ | Hoax

  3. Pingback: Ontsnapte Poema in Baarnse bos | Hoax

  4. Pingback: Krokodil gevonden in vijver Oude Pekela | Hoax

  5. Pingback: Best hoax ’10: Nijmegen zoekt krokodil | Hoax

  6. Pingback: Haai in het IJsselmeer? (filmpje) | Hoax

  7. Pingback: Wolf gezien op de Veluwe | Hoax

  8. Hans

    Wat een Bullsh*t, jullie denken echt dat er een puma in Nederland is? Een beest, dat leeft aan de andere kant van de wereld, wat gewend is aan 25 graden, hier in Nederland kan leven, waar het in de zomer 20 graden is? Voordat jullie iets denken, ga is dingen opzoeken over dat beest.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>