Best hoax ’11: BBC Documentairemaker ‘Frozen Planet’-fopt kijker

In de laatste maand van het jaar blikt hoax.blog.nl terug op de beste hoaxen en broodje aap verhalen van het afgelopen jaar.

Gedoe rond de geboorte van twee ijsbeertjes in de BBC-documentairereeks ‘Frozen Planet’. Maker Sir David Attenborough wordt in december 2011 van misleiding beschuldigd omdat de geboorte van een ijsbeertweeling niet in de vrije natuur, maar in een dierentuin werd gefilmd. In de film wordt hierover met geen woord gerept, de commentaarstem verkondigt ijzig dat de ijsbeertweeling in een sneeuwhol werden geboren.

In de documentaireserie vertelt David Attenborough over de twee ijsbeerpups die geboren worden “onder de sneeuw”. De beelden laten een ‘bevallingshol’ zien, schijnbaar bedekt door de sneeuw. In werkelijkheid vonden de opnames plaats in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen en was het hol door mensenhanden gemaakt.

Ook wordt er in de film niet verteld dat één van de ijsbeertjes, met de naam Swimmer even na de opnamen overleed. De kritiek op de documentairemaker is groot, regisseur David Attenborough verklaard: “Als je zou proberen een camera in het hol van een zwangere ijsbeer te plaatsen, dan zou die haar jong of de cameraman doden. Het niet vermelden van de ware toedracht van de geboorte in de dierentuin door de commentaarstem zou volgens Attenborough de hele sfeer verpest hebben.

Meer Best hoax ’11

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>