Hoax ‘Postcard from Hallmark’ soms wel gevaarlijk

De meest verstuurde mailhoax ‘Postcard from Hallmark’ en zijn variant ‘Merry Christmas’ zijn stiekem soms geen hoax. Het schijnt dat bij de nieuwste versie van de spammail door grappenmakers een .exe file is bijgesloten als attachment. Bij het openen wordt een programmaatje geïnstalleerd dat privé-gegevens op uw computer kan onderscheppen en doorsturen.

Waarschuwingen voor het hoax virus ‘Postcard from Hallmark’ worden al vele jaren massaal onder paniekzaaiende Internetgebruikers doorgemaild. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er naar aanleiding van een nepvirus een echt virus actief wordt.

Of bovenstaand gerucht waar is kunnen wij helaas niet garanderen, ook wij berusten onze feiten soms op speculaties. Maar het onze plicht het te melden en zoals in een hoaxmail vaak is te lezen: “Het is beter deze waarschuwing zoveel mogelijk door te mailen en vertellen dan het virus te ontvangen en deze te activeren.”

Lees ook:
Kassa waarschuwt: ‘Postcard From Hallmark’
Kerstman legt virus onder de kerstboom
Mcdonalds en Coca Cola wensen virus toe

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hoax ‘Postcard from Hallmark’ soms wel gevaarlijk

 1. Pingback: Mcdonalds en Coca Cola wensen virus toe | Hoax

 2. Olivier Meltzer (Hallmark)

  De laatste tijd circuleren er mailtjes met als afzender CNN, Kassa of Hallmark waarin wordt gesuggereerd dat je pc met een virus wordt besmet zodra je een Hallmark e-card opent. Dit is onzin. Een echte Hallmark e-card kun je veilig versturen en bekijken.

  Hoe herken je een echte Hallmark e-card?
  - Echte Hallmark e-cards bevatten geen bijlagen. Bevat de e-mail bijlagen (zoals exe of zip bestanden), open deze dan niet en gooi het mailtje weg.
  - Echte Hallmark e-cards bevatten de naam van de verzender. Is er sprake van vage bewoordingen, zoals ‘u ontving een e-card van een vriend’, open deze dan niet en gooi het mailtje weg.
  - Controleer of de link in de e-mail die verwijst naar je e-card, begint met een echt webadres (zoals http://www.hallmark.nl). Als de link begint met een nummer of een ander vreemd adres, is het geen Hallmark e-card.

  Op http://www.hallmark.nl vind je meer informatie over dit onderwerp. Kijk ook hier voor de speciale Hoops & Yoyo e-card die Hallmark heeft ontwikkeld om duidelijk te maken dat Hallmark e-cards veilig zijn. De kaart heet “virus/ Hoax”.

    /   Reply  / 
 3. Hans Smit

  Eergisteren, 10/9/2010, kreeg ik zo’n email met de waarschuwing toegestuurd. Circuleert nog steeds dezelfde mail na 2 jaar?

    /   Reply  / 
 4. Pingback: oude ‘Postcard from Hallmark’ spam duikt weer op | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>