Waarom we telkens weer in hoaxes trappen

Hoaxes zijn van alle tijden, maar vooral online werden we het afgelopen jaar héél vaak voor de gek gehouden. Dat viel CNN ook op en daarom hebben ze aan een media expert gevraagd hoe het toch komt dat we er telkens weer intrappen.

Volgens expert Brian Stelter is de gouden regel dat een verhaal gewoon echt heel goed moet zijn. Een verhaal dat te mooi is om waar te zijn, moet ook écht mooi zijn. “Soms willen we gewoon heel graag dat iets waar is”, aldus expert Brian Stelter. Een beetje vertrouwen kan volgens hem geen kwaad, maar: “check it out first!”

Dat gaat wel eens mis, ook bij CNN zelf. In september schreven ze over een filmpje waarin een meisje in brand staat na een ongelukje tijdens het twerken. De video bleek een hoax te zijn van Jimmy Kimmels talkshow, maar lange tijd had niemand dat door.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>