Best hoax ’11: Gebouw op Mars ontdekt!?

In de laatste maand van het jaar blikt hoax.blog.nl terug op de beste hoaxen en broodje aap verhalen van het afgelopen jaar.

Een hangar voor vliegende schotels, een flat vol marsmannetjes (of vrouwtjes), een elektriciteitscentrale, een IKEA vestiging, afweergeschut een nuts, de Heineken bier bar? Allemaal niet. Het ‘gebouw’ dat ‘luie stoel astronaut’ David Martines op de planeet Mars in juli 2011 ontdekte is een lullig gevalletje interferentie, veroorzaakt door komische straling.

Ruim 1 miljoen mensen bekeken het filmpje op YouTube en filosofeerde wat de mysterieuze gestreepte vlek zou kunnen zijn. Volgens Alfred McEwen, ruimtegeoloog aan de universiteit van Arizona, gaat het in werkelijkheid om een storing: “De waarneming van het voorwerp wordt veroorzaakt door een kosmische straal, welke interfereert met de beeldsensor van de camera. Hierdoor ontstaat er een streep“, zegt hij aan Space.com.

De ruimtegeoloog geeft de schuld van alle commotie aan Google, amateur astronaut Martines verwijt hij niets: “Google zou onregelmatigheden op zijn beelden moeten verklaren, anders komt er volgende maand weer iemand met één of andere geestverschijning of buitenaards leven aanzetten.”

Meer Best hoax ’11

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>