Vanavond op tv: Maanlanding: echt of nep?

Veertig jaar gelden zette de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. De hele wereld kijkt ademloos toe hoe de beste man op de maan stond.

Miljoenen mensen zijn getuige van de historische woorden bij zijn eerste stap: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

Nog voordat de euforie over de maanlanding is weggeëbd, duiken de eerste sceptici op. De maanlanding zou in scène zijn gezet. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de Amerikaanse vlag op de beelden wappert, terwijl er geen wind is op de maan? En hoe zit het met de schaduwen die in verschillende richtingen vallen, met maar één lichtbron – de zon – in de buurt? Deze speculaties worden vaak weggewuifd als zijnde vuige complottheorieën, maar zijn ze dat wel?

Tijdens een interview met de weduwe van Stanley Kubrick (bekend van A Clockwork Orange) kwam een opmerkelijk verhaal aan het licht. Kubrick zou ooit zijn benaderd om een ‘reconstructie’ te maken van de eerste maanlanding. De reden was dat toenmalig president Nixon zich onder druk voelde gezet door de ruimtewedloop met Rusland. Nixon wilde op save spelen en Amerika eerder de maan laten bereiken dan Rusland, wordt verteld.

De documentaire Dark Side of the Moon neemt dit gegeven als uitgangspunt om te laten zien hoe makkelijk de waarheid kan worden verdraaid door middel van beeldmanipulatie. Archiefmateriaal, valse documentatie en bewerkte interviews worden uit de kast getrokken om een belangrijke boodschap over te brengen: blijf altijd kijken met een kritische blik.

Vanavond op Nederland 2, om 23.35 uur.

Met dank aan TVGids.nl.

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Vanavond op tv: Maanlanding: echt of nep?

 1. E. Thiel

  Er zijn teveel mensen bij betrokken om ingeval van bedrog geheim te houden, en het is eenvoudig om dit te achterhalen .
  Er zijn goeie telescopen (Hubble) of andere sterrekijkers om te zien op sporen en beelden van achtergelaten materiaal op de maan.
  In de tijd van de maanlandingen an daarna zouden
  er genoeg signalen door radio amateurs zijn ontvangen waarvan zij kunnen bevestigen dat ze van de maan zijn verzonden .
  Tenslotte, toekomstige maanlandingen zullen het bewijs leveren .

  Je zou aan de ongelovigen onder ons de vraag kunnen stellen: wie is het eerst op de maan geweest, Neil Armstrong of Michael Jackson ?
  Dat moonwalken moet hij toch ergens geleerd hebben?

    /   Reply  / 
 2. eric

  De enige mannen die echt op de maan zijn geweest zijn Kuifje, Kapitein Haddock en hun vrienden.
  -Raket naar de maan
  -Mannen op de maan

    /   Reply  / 
 3. d,winkel

  De tegenargumenten zijn te knullig om serieus te nemen. 1ste Wapperende vlag: Ik kan me nog herinneren dat verteld werd dat ze dit BEWUST zouden gaan doen. 2de Schaduwen: Amstrong staat rechtop. De poot van de maanlander onder een hoek. test maar uit met een lamp 3de klas ambachtschool. 3de De Russen zaten er met hun snufferds bovenop. 4de “Gekookt” door de Van Allengordels: Dan zou het hudige spacelab ook onzin zijn?

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Armstrong bedacht small step’ niet zelf | Hoax

 5. ERIC NAEYAERT

  Ik zeg al jaren dat die maanlanding in dat bewuste jaar 1969 nep is. De enige reden dat ze zou zijn geënsceneerd, is omdat de Amerikanen weeral eens de loef wilden afsteken door aan de Russen te tonen hoe enorm ze wel waren (the biggest, the greatest, enz.), maar 40 jaar later is er niemand die er nog over spreekt, weze het niet dat het een herdenkingsjaar is. Trouwens met kolonel Frank De Winne heb ik ook mijn bedenkingen. Hij werd zogezegd op 27 mei 2009 aan boord van het ruimteschip Sojoez TMA-15 gelanceerd naar het International Space Station (ISS), waar hij op 29 mei aankwam. In het kader van de ruimtemissie OasISS leeft en werkt hij er zes maanden lang, samen met vijf andere kosmo- en astronauten. Tussen zijn drukke activiteiten door vindt hij af en toe nog een beetje tijd om via een dagboekverhaal over zijn ervaringen aan boord van het ruimtestation te vertellen. Ja, dag Jan !

    /   Reply  / 
 6. Paco Pronk

  Het is niet: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”
  Het is:“That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.”
  De ‘a’ in “for a man” werd echter bijzonder kort uitgesproken, en door de slechte kwaliteit van de geluidsverbinding werd de zin wereldberoemd als “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.” (wat semantisch gezien onzin is, aangezien man dan dezelfde betekenis heeft als mankind). Zelf beweerde Armstrong dat hij de ‘a’ wel degelijk had uitgesproken.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>