Hoax History: Tourist guy ziet vliegtuig niet

In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

Enkele dagen na het 9/11 inferno vonden reddingswerkers tussen de puinhopen een digitale camera, wonder boven wonder stonden er nog enkele foto’s op het geheugenkaartje. Waaronder één van een nietsvermoedende toerist, die poseert tegen de skyline van New York.

Op de achtergrond nadert het rampvliegtuig dat zich enkele seconden later in het WTC zal boren. De toerist heeft het vliegtuig niet gezien, hij staat daar met zijn rugzak, muts en jas en geniet zorgeloos van zijn WTC moment.

Natuurlijk is de foto hartstikke nep. Maar toch even onderbouwen: Een camera is na een val van deze hoogte gewoon stuk. Het was over de 30 graden die dag, het in onwaarschijnlijk dat de toerist een jas aan en een muts op heeft gehad. Het vliegtuig kwam uit het zuiden, op de foto komt het toestel vanuit het noorden, ook het type klopt niet. Door zijn snelheid zou het vliegtuig ook onscherp moeten zijn. Oké, we stoppen want hoeveel bewijs heb je nodig.

Na de release op internet, gingen veel mensen ook creatief doen met photoshop, dit resulteerde in vele varianten, zo duikte de ‘Tourist guy’ ook op bij de neerstortende concorde, moord op president Kennedy en de zinkende Titanic.

De eerste persoon die claimde de toerist te zijn was de Braziliaanse zakenman José Roberto, maar ook hij nepte de boel. Dit kwam aan het licht toen VW de toerist een rol in een reclamefilmpje aanbood. De echte ‘Tourist guy’ was de Hongaar Péter Guzli. Hij nam de foto al in 1997 en was ook verantwoordelijk voor de digitale bewerking. En zo kwam alles toch nog goed.

Lees alle legendarische hoaxen uit de serie Hoax History.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoax History: Tourist guy ziet vliegtuig niet

  1. Pingback: Hoax history: Haai poseert met duikers | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>