Myths In Science: Warmte verlaat lichaam via hoofd

Ook dokters en wetenschappers liegen wel eens. Hoax.blog.nl wandelt als een reus door de medicijnkast en presenteert, de grootste wetenschappelijke mythen allertijden.

Claim: De meeste lichaamswarmte verlies je via je hoofd.

Doe je wel een muts op”, een wijsheid die mijn moeder er vanaf dat ik een hummeltje was inhamerde. Dat deze wijsheid door veel mensen als waarheid wordt gezien komt door een oude legerstudie.

Daarin temperatuurde wetenschappers proefpersonen in dikke wollen poolpakken, zonder muts. Omdat hun hoofd als enige niet ingepakt was, verloren ze logischerwijs via dit lichaamsdeel de meeste warmte.

Maar de onderzoekers beweerde in hun eindconclusie dat als de proefpersonen in een zwembroek de kou in waren gestuurd, maar tien procent van hun lichaamswarmte via het hoofd verloren was gegaan. Recenter onderzoek bevestigt dat, aldus de onderzoekers Vreeman en Carroll.

Toch moet ik bekennen een muts nog steeds lekker warm te vinden.

Lees ook de andere wetenschappelijke leugens in deze serie.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>