Paniek over hiv onder studenten in Utrecht, ‘grote groep is besmet’

Onder Utrechtse studenten is grote onrust ontstaan, omdat het verhaal de ronde gaat dat een grote groep studenten besmet is met het hiv-virus. Volgens de geruchten zijn zes tot achttien Utrechtse studenten besmet geraakt tijdens een vakantie in een Afrikaans land, na het zetten van een tattoo met een besmette naald of na seksueel contact met de lokale bevolking daar. Het zou gaan om leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) en de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (UVSV).

Onder andere De Telegraaf berichtte er deze week over. “De afdeling Volksgezondheid (voormalig GG&GD) in Utrecht is op de hoogte van de onrust en heeft direct contact gelegd met de hiv-behandelaren in het UMCU en de betreffende studentenverenigingen om een gedegen plan van aanpak op tafel te leggen”, schreef de krant.

Bron: sxc.hu

Maar nieuws.nl heeft een even verder gevraagd en de site is tot de conclusie gekomen dat er niets aan de hand is. Het zou gaan om een vervelende roddel die uit zijn verband is getrokken. Willem van der Graaf van USC heeft navraag gedaan bij de GGD regio Utrecht en er bleek niets aan de hand te zijn. Ook bij de soa-poli en hiv-behandelaren in het UMC is was niets bekend over de massa-uitbraak. Dat ‘plan van aanpak’ waar de Telegraaf het over had was dus helemaal niet nodig.

Vergelijkbare geruchten
In twee andere studentensteden gingen vergelijkbare geruchten de ronde. Ook die verhalen bleken niet waar te zijn. In een persbericht op de website laat GGD regio Utrecht weten het ‘een zeer kwalijke zaak’ te vinden dat zulke geruchten verspreid worden, ‘aangezien hierdoor veel onnodige onrust ontstaat’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>