‘Nova Zembla film vol feitelijke onjuistheden’

Het door Reinout Oerlemans geregisseerde vermeende bioscoopsucces ‘Nova Zembla’ wemelt van de knullige fouten. Dat zegt de Groningse hoogleraar Louwrens Hacquebord in de Leeuwarder Courant. De directeur van het Arctisch Centrum in Groningen, maakte in 1992 deel uit van een Russisch-Nederlandse expeditie die onderzoek deed naar de resten van de gestrande expeditie. De crew van de film, noch Reinout Oerlemans is zelf ooit op Nova Zembla geweest, de film is opgenomen in het qua klimaat een stuk vriendelijkere IJsland

De hoogleraar noemt het kwalijk dat de overwintering zo negatief wordt afgeschilderd. In de film bestaat de bemanning uit een groep rauwe kerels die zuipen en hoereren, maar in de werkelijkheid had Barentsz gekozen voor slim en hoog opgeleid personeel. Aan boord heerste discipline en doorzettingsvermogen.

Een andere misser is dat de mannen in augustus naar de sterrenhemel kijken. “Dat kan dus helemaal niet, het is dan poolzomer en 24 uur per dag licht”, aldus de hoogleraar.

Ook de hooggespannen verwachtingen zijn een foppie, filmkenner Ate de Jong voorspelt ‘slechts’ 432.297 bezoekers Daarmee is de film weliswaar wel een succesvolle film, maar absoluut geen kassucces als ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Volgens de Jong waren er aanmerkelijk meer bezoekers op de film afgekomen als Doutzen haar kleren had uitgetrokken.  Het grote gemis aan de 3D film van Reinout Oerlemans zijn de blote borsten van Doutzen Kroes in 3D.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>