HOAX.RADIO: Is Zwarte Piet racistisch?

Elke dinsdagnacht is uw blogger van hoax.blog.nl  te horen op Radio 1 in de zendtijd van WNL.

De intocht van Sinterklaas werd dit jaar verstoord door betogers. ‘Zwarte Piet is racisme’, stond er op hun shirts. Maar waar komt Zwarte Piet precies vandaan? Is Piet van oorsprong een Moor, een duivel, een Italiaan, Hollander, Franse Harlekijn, Ethiopiër of een raaf van een Germaanse god. In HOAX.RADIO gaan we vanavond op zoek naar de waarheid.

Luister tussen 2 en 3 vannacht naar ‘Nog wakker Nederland’ in de zendtijd van WNL op Radio 1. Het item van vorige week is hier terug te beluisteren.

 

 

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “HOAX.RADIO: Is Zwarte Piet racistisch?

  1. Jan van Westland

    Als bruine mensen geen zwarte pieten willen zien wat komen ze dan in Nederland doen? Zwarte piet maakt onderdeel uit van een oud hollandse voor-Christelijke traditie. Zwarte pieten (lees schoorsteenvegers) kregen bij ingaan van de winter betaald voor hun diensten omdat er in de winter werd gestookt en niet kon worden geschoorsteenveegd. Zo kwamen de “zwarte pieten” de winter door. Van oorsprong was Sint Nicolaas eigenlijk de Germaanse oppergod Wodan (waar ook het Nederlandse woord God van is afgeleid), beschermer van reizigers en weeskinderen. Later is deze traditie gekaapt en verbastert door het Christendom. En pas veel later is zwarte Piet, onder invloed van hierheen ontvoerde en emigrerende negers, gaan lijken op negers. Maar zwarte piet is geen neger. Zwarte piet is zwart van roet en hoort geen negeraccent te hebben, en negers zijn bruin. Dus ik wil geen onzin meer horen over racisme. Wie dat toch doet is zelf een racist. Racisme ziet namelijk tussen je oren en niet in schoorsteenroet of zwarte schminck.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>