‘Beam me up scotty’ straks werkelijkheid?

Aliens gebruiken hem om koeien binnen te stralen en in Star Trek transporteerde ze er mensen mee, de NASA is al jaren stinkjaloers op dit technologische hoogstandje en heeft een ton aan onderzoeksgeld opzijgezet voor ontwikkeling, zodat iedere astronaut straks kan zeggen: ‘Beam me up scotty’

De ruimtevaartorganisatie wil de trekstraal gaan gebruiken bij een komende missie naar Mars.  Nu moeten astronauten zich nog in een pak hijsen om stenen te verzamelen, straks kunnen ze gewoon op hun krent blijven zitter, terwijl ze de stenen met een druk op de knop naar binnen trekken.

Volgens de wetenschappelijke website Scientias worden er drie methodes onderzocht. De eerste is het optische pincet. Deze methode heeft echter één nadeel: het werkt alleen als er een atmosfeer is en dus niet in een vacuüm. Een andere methode is de Bessel-straal. Hierbij wordt een ring van licht rondom moleculen geplaatst. Zo ontstaan elektrische en magnetische velden die monsters kunnen verplaatsen. Deze zou in de ruimte wel kunnen werken. Een andere optie is een trekstraal in de vorm van een kurkentrekker. Deze wordt gebruikt om monsters als het ware te vangen. De methode is heel geschikt voor in de ruimte en zou ook monsters kunnen verzamelen van objecten die wat verder weg staan. Welke methode uiteindelijk gebruikt zal worden, ligt aan de onderzoeksresultaten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>