Duivel zegt kiekeboe in beroemde fresco

In de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi is de beeltenis van de duivel ontdekt in een van de wereldberoemde fresco’s van Giotto. Geen geestverschijning of gezichtsbedrog dit keer, de demoon staat er echt verstopt tussen de wolken aan de bovenkant van de schildering en heeft daar altijd al gestaan.

Het kon acht eeuwen lang onontdekt blijven doordat het vanaf de grond niet te zien is.

Kunsthistorici zijn het nog niet eens over de betekenis van de ontdekking. Zo beweert Sergio Fusetti, die de restauratie van de basiliek leidt, dat de schilder een grap wilde uithalen door een duivel te schilderen met de gelaatstrekken van iemand waar hij een hekel aan had. Maar de ontdekker van de duivel, denkt dat de afbeelding best serieus bedoeld kan zijn. In het middeleeuwse geloof duiken duiverfiguren regelmatig op, om gelovigen te beschermen tegen de zielen van overledenen, aldus de Telegraaf.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>