Wetenschappelijk? ‘Knappe studentes willen vooral veel kinderen’

Vrouwen met een meisjesachtig gezicht, een kleine neusje, grote ogen en volle lippen willen minstens vier kinderen. Dat schrijft de Belgische website Hln.be die haar krantenkop baseert op een verklaring van het St Andrews University. Hoe betrouwbaar is deze claim eigenlijk?

Voor de test werden gezichten van studentes gefotografeerd en gelinkt aan hun kinderwens en hoeveelheid oestrogeen in het bloed. De resultaten waren zeer verrassend, het toonde heel duidelijk aan dat de studentes met de sterkste kinderwens er veel vrouwelijker uitzagen dan de studentes die geen of maar één kind wilde. Hoe meer oestrogeen, hoe vrouwelijker, hoe sterker het moederinstinct en dus hoe meer kinderen ze wilden.

Heel erg veel stelt het onderzoek echter niet voor. Dat heeft Hln.be ook al door, want na de indrukwekkende claims, biecht de site op dat het hier slechts om een ‘eerste test’ gaat, afgenomen onder 25 studentes. Wie vermoedde dat het artikel enige wetenschappelijke basis had heeft het dus verkeerd. En dat bewijs wordt nog minder, in de laatste alinea kraakt de nieuwssite de claims volledig:

Toch zegt een gezicht niet alles: hoewel het een goede voorspeller is van het aantal kinderen, telt het ook maar voor 20 procent. Met andere woorden: hoeveel kinderen een vrouw wil en zal hebben, wordt niet enkel bepaald door haar gezicht maar ook door opvoeding, sociale status en financiële toestand.

De krant bewaart de werkelijkheid duidelijk tot de laatste alinea, logisch want de resultaten van de test zijn te leuk om niet te publiceren. De meeste lezers zullen de laatste alinea echter niet halen en zullen er voortaan van overtuigd zijn dat knappe vrouwen veel kinderen willen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>