‘Helft Belgen vindt Hitler toffe peer’

De helft van de Belgen vindt in het nazisme bruikbare ideeën. Dat is de verrassende conclusie van een online-enquête in opdracht van de Waalse boulevardkrant Paris-Match, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Dedicated Research.

Bijna 43% van ondervraagden vindt in het nationaal-socialisme genoeg ideeën om de Belgische problemen op te lossen. Een nipte meerderheid van 44 procent zweert het nazisme helemaal af. Bijna één op de drie is ervan overtuigd dat het huidige politieke klimaat van ‘Eigen volk eerst’ de nazi-ideologie weer kan laten groeien.’

Bij een dergelijk bericht zou je bijna denken dat het Belgische televisieprogramma Basta aan een tweede seizoen is begonnen, maar Paris-Match mag dan een schreeuwend boulevardblad zijn,  onderzoeksbureau Dedicated Research is het grootste opiniebureau van België.

De enquête-uitslag veroorzaakt de nodige beroering, de Nieuwe Generatie Partij laat in een persbericht weten: “Dit is de meest misleidende media ooit, het dwingt mensen haast naar dit soort politiek als zogenaamd alternatief tegen de elite politiek. Dit is uiteraard sowieso gedoemd om te mislukken, dit is de bel aan het schaap hangen moeten deze moderne propagandisten denken.”

Ook Ludo Abicht, filosoof en publicist over het Jodendom, is van mening dat het onderzoek te kort door de bocht gaat: ‘Het is toch niet omdat je voorstander bent van meer nationalisme, dat je ook meteen een aanhanger van het nazisme bent, zo laat hij in de Belgische krant Nieuwsblad.be weten. Socioloog Ignace Glorieux is het daarmee eens. “Ik denk dat niemand van die geënquêteerden wil dat Hitler terugkeert. Glorieux noemt het logisch dat steeds meer Belgen iets zien in het nationaalsocialisme: “Als er een crisis is, zoeken we daarvoor zondebokken. Dan komen we snel uit bij de vreemdelingen.” Een nationaalsocialist is echter nog geen nazi.

Update: Er is meer aan de hand, de Belgische krant de Standaard heeft het bericht inmiddels van haar site verwijderd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>