Hoax history: Het leugenachtige leven van Frédéric Bourdin

In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

De Fransman Frédéric Bourdin is 38, toch geloofde de Spaanse politie 7 jaar geleden nog dat hij een jongen van 17 was. Dat was niet de eerste keer, in totaal gaf hij zich 39 maal uit voor iemand anders. In de media kreeg deze beroepsleugenaar de bijnaam de kameleon.

Een normale opvoeding heeft Bourdin nooit gehad, in een rapport vrijgegeven door de politie staat dat hij is opgevoed door zijn grootouders, maar hij kwam al snel in een kindertehuis terecht. In een interview met the New Yorker vertelt hij zijn vader en moeder nooit te hebben gekend en dat hij seksueel was misbruikt. Zijn slechte opvoeding is zeer waarschijnlijk de basis geweest van zijn leven als serieleugenaar.

In 1997 gaf Bourdin zich uit voor Nicholas Barclay een vermiste Amerikaanse jongen. Hij meldde zich bij de Amerikaanse ambassade in Spanje met het verhaal dat hij ontsnapt was uit een bordeel voor kinderprostitutie. Zelfs met zijn bruine ogen en zijn Franse accent overtuigde hij de ouders ervan dat hij hun vermiste blauwogige zoon was. Drie maanden lang woonde Bourdin bij zijn ‘nieuwe’ ouders, totdat een privé-detective zijn ware identiteit ontmaskerde. Bij de rechter werd hij veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf.

Toen hij in 2003 weer vrij kwam, had hij zijn leven niet gebeterd. Hij reisde naar Grenoble waar hij zich uitgaf voor de Leo Balley, een tiener die al vermist was sinds 1996. Na een DNA-test viel hij door de mand. Een jaar later gaf hij zich uit voor de Spaanse Ruben Sanchez Espinoza, hij maakte de Spaanse politie wijs dat zijn moeder was omgekomen bij de bomaanslagen in Madrid. Wanneer de politie de waarheid achterhaalde, werd hij het land uitgezet.

In juni 2005 gaf de inmiddels 31 jarige Bourdin zich wederom uit voor een tiener. Hij vertelde de Spaanse politie dat zijn ouders waren omgekomen bij een verkeersongeluk. Bourdin kleede zich als een tiener, gebruikte crème om zijn rimpels weg te werken en had zichzelf zelfs een ander loopje aangeleerd. Na enkele weken werd hij ontmaskerd, door een leraar die hem herkende uit een televisieprogramma.

Tot in 2007 gaat Bourdin door met zijn leugenachtige bestaan. Dan wordt hij wordt verliefd, trouwt en krijgt drie kinderen. Het leven van Bourdin heeft al model gestaan voor diverse theaterstukken in 2010 ging er een film over hem in première waarin de Nederlandse Bondgirl Famke Jansen de rol speelt van een FBI agent. (Bron: Wikipedia, the New Yorker)

Meer grote hoaxen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoax history: Het leugenachtige leven van Frédéric Bourdin

  1. Pingback: Is de Duitse bosjongen de Franse serie-leugenaar Frédéric Bourdin? | Hoax

  2. Pingback: Is de Duitse bosjongen de Franse serie-leugenaar Frédéric Bourdin? | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>