Hoax History: NASA besteedde miljoenen dollars aan pen

In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

Nog steeds wordt de NASA verweten teveel geld te hebben uitgegeven aan de ontwikkeling van een pen die ook op z’n kop, in gewichtloze toestand en bij temperaturen tot 50 graden onder nul bleef schrijven. Dit terwijl de Russen een doodgewoon potlood gebruikte. Met de uitvinding van de pen zou 25 miljoen dollar over de balk zijn gesmeten.

In feite is de zogenaamde ‘Space Pen’ ontworpen door een private onderneming, die geen 25 miljoen dollar, maar 2 miljoen dollar aan de pen uitgaf. Het schrijfgerij werd in het kader van een marketingstunt spotgoedkoop van de hand gedaan. De Russen gebruikte de pen overigens ook.

Het gerucht van de te dure pennen stamt al uit de tijd van de Apollo missies. In die tijd groeide het uit tot een waar schandaal. Veel mensen reageerde verontwaardigd toen ze hoorde dat de ontwikkeling van de pennen zoveel geld had gekost.

De astronauten moesten maar een potlood gebruiken, vond het volk. In werkelijkheid waren potloden in een gewichtsloze omgeving vrij onhandig in gebruik. De punt kon breken, als ze geslepen moeste worden zweefde al het slijpsel door het hele ruimteschip heen en last but not least een potlood kon vlam vatten. (Bron: io9.com)

Meer grote hoaxen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>