Hoax history: De Droomsupermarkt (YouTube)

In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

‘Kom niet’ en ‘Besteed je geld niet hier’, zijn de vreemde reclameslogans die de bevolking van Tsjechië in 2004 laten warmlopen voor een splinternieuwe supermarkt. In de televisiecommercial zingen 50 meisjes een suikerzoet, patriottistisch lied, waarin toekomstige klanten de hemel op aarde wordt beloofd.

Op de opening staan koopjesjagers rijendik te wachten totdat de hekken eindelijk open gaan. Daar lopen honderden fervente shoppers door het gras naar hun stoppingwalhalla. Maar aangekomen blijkt de voorgevel van de nieuwe mega supermarkt slechts een stuk zeildoek gespannen op een meterslange stellage.

Nep-documentaire
De koopjesjagers zijn voor de gek gehouden door twee filmmakers, die met de oprichting van een fictieve supermarkt het kapitalisme en de vercommercialisering aan de kaak willen stellen.

Niet alle koopjesjagers kunnen de grap met kritische ondertoon waarderen: “Ik ben visser en dan vind ik het niet erg om niks te vangen. Maar nu ben ik boos, omdat ze ons voorgelogen hebben.”, “Ik dacht dat de tijd van leugens voorbij was!” De bedrogenen steken hun middelvingers op: “Ik ben ervan overtuigd dat jullie een boete krijgen van 1 miljoen en vervolgd worden. Als jullie in elkaar worden geslagen moet je niet verbaasd opkijken.”

In elkaar geslagen
Op het einde van de film worden de makers inderdaad met honkbalknuppels belaagd. Een bizar einde van een fantastische film. Overigens zijn veel kijkers ervan overtuigd dat de belaging slechts in scène is gezet.

Wanneer je deze film nog niet gezien hebt, moet je deze zeker zien, de VPRO zendt de documentaire met de titel Český se regelmatig uit.

Meer grote hoaxen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>