Update: ‘Clairy Polak is een zombie’, nieuw programma blijkt doorgestoken kaart

Maandagavond zendt de VPRO in het kader van het experimentele TVlab het interactieve actualiteitenprogramma Take10 uit. “In 10 minuten wordt een urgente kwestie uit het nieuws doorgelicht en besproken met 2 studiogasten met een tegengestelde mening. Aan de hand van een stelling wordt ook de kijker uitgenodigd om interactief en online mee te denken en een oordeel te vormen”, lezen we op de site.

De eerste uitzending gaat in op het groeiende aantal ‘zombies’ in Nederland. Te gast zijn Jules van de site zombiealarm.nl en Maria Stuyt oprichter van de Facebookgroep ‘missingchristel’ over haar vermiste dochter welke waarschijnlijk is besmet met het zombievirus.

Wij hadden Jules enkele dagen geleden al gesignaleerd in een aantal zeer slecht geacteerde YouTube-filmpjes waarin hij samen met zijn compagnon waarschuwt voor het opkomende zombiegeweld dat op het punt staat de mensheid te vernietigen. De site blijkt een superspannend transmedia alternate reality game, kortom grote bullshit, waar na enig onderzoek ook de Facebookpagina van ‘missingchristel’ deel van uitmaakt.

Is de redactie van dit gloednieuwe actualiteitenprogramma dan zomaar in een doorzichtige hoax getrapt? Waarschijnlijk niet, de situatie lijkt complexer, de producent van het programma is Hubbub Media, diezelfde Hubbub Media blijkt ook diegene die de site zombiealarm.nl heeft geregistreerd. We kunnen dus vaststellen dat de redactie van het actualiteitenprogramma het zombie-nieuws zelf heeft verzonnen en we maandagavond slechts getuigen zullen zijn van een toneelstukje.

Of iemand geïnteresseerd is in het zelfverzonnen zombie-topic valt te betwijfelen. De filmpjes waarin Max en Jules ons waarschuwen voor zombies zijn niet heel populair. Zombie survival rule #1: Afleiding (97 views) Zombie survival rule #2: Wapens (55 views) en Spannende zombie arrestatie in het Westerpark (45 views). VOORAL NIET KLIKKEN DAN KLOPT HET DUS NIET MEER. De Facebook site van ‘missingchristel’ is niet veel populairder (56 likes) en daarmee is de eerste misser in het TVlab een feit. Hoe kan Clairy nu ook nog zonder gezichtsverlies haar volgende nieuwe programma de Waan over nieuwsmissers presenteren?

Update: Een woordvoerder van de VPRO vertrouwt mij toe dat actualiteitenprogramma zeker geen hoax is, het programma is echt maar het onderwerp is onderdeel van een fictieve transmediale beleving. Maar ik moet vooral toch gewoon gaan kijken, want het is heel leuk en Clairy Polak doet het geweldig. Vanavond 23:10, Nederland 3, VPRO

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Update: ‘Clairy Polak is een zombie’, nieuw programma blijkt doorgestoken kaart

  1. anna

    jammer dat Clairy naar die filosophische praatgroep is gegaan, ik waardeer haar zeer, heb haar jammergenoeg nog nooit zoveel horen stotteren en uh . u h…… horen zeggen

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Clairy Polak heeft spijt van zombie-hoax | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>