Hoax history: Vlaanderen roept onafhankelijkheid uit

In HOAX history een overzicht van de meest legendarische hoaxen uit de geschiedenis.

Een bericht dat met de hedendaagse Belgische politieke strubbelingen best een waarheid zou kunnen worden. Het Waalse televisienieuws gooide in 2006 al een proefballonnetje op, door een nep-journaal uit te zenden waarin de onafhankelijkheid van Vlaanderen werd uitgeroepen.

In het journaal, waarvan veel Belgen dachten dat het echt was, werd gemeld dat Vlaanderen officieel zijn onafhankelijkheid had uitgeroepen. En daarmee zou Belgie als land ophouden te bestaan. De koning was het land uitgevlucht. Op de taalgrens ontstaan ongeregeldheden, zo wordt een Brusselse tram, die het Vlaamse gedeelte van Brussel wil binnenrijden door hekken tegengehouden.

Telefoontjes
De inhoud van de extra nieuwsuitzending was geheel verzonnen. Toch geloofde veel kijkers de uitzending, omdat deze was opgenomen in het decor van het televisiejournaal. De RTBF kreeg een stroom aan telefoontjes te verwerken van mensen die wilde weten of het nieuws klopte.

Met de nep-uitzending wilde de televisiezender een debat startte over de politieke toekomst van Belgie. Een toekomst waarin de scheiding van Vlaanderen en Wallonië best eens reëel zou kunnen zijn.

Lees alle legendarische hoaxen in de serie Hoax History

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>