Best hoax ’10: ‘Alfabet krijgt nieuwe volgorde’

In de laatste maand van het jaar blikt hoax.blog.nl terug op de beste hoaxen en broodje aap verhalen van het afgelopen jaar.

Op de valreep van het jaar kwam het bericht dat het vertrouwde alfabet, per 1 januari zal worden veranderd. Het huidige alfabet is volgens de Europeese commissie sterk verouderd, dus is het tijd voor vernieuwing. De Commissie heeft bijna twintig jaar gewerkt aan de nieuwe volgorde, die ervoor moet zorgen dat westerse talen efficiënter worden.

Het nieuwe alfabet wordt op 1 januari ingevoerd in alle lidstaten van de Europese Unie.  Het alfabet ziet er dan als volgt uit: W, N, B, O, I, V, J, E, H, Z, D, P, U, G, L, Y, T, C, S, N, F, K, A, Q, R, M.

De belangrijkste verandering is de letter N, die als enige twee keer voorkomt.  ‘In deze tijd is het eigenlijk onverantwoord om slechts een enkel exemplaar van zo’n belangrijke letter in je alfabet te hebben. Met deze reserve-N zorgen we voor meer stabiliteit en veiligheid, ook binnen de taal.’ De extra N gaat ten koste van de X die na 1 januari niet zal terugkeren in het nieuwe alfabet. Volgens de Commissie is het verlies van de letter prima op te vangen door de K en de S.

Volgens de Roemeense Eurocommissaris voor Meertaligheid Leonard Orban, was het vorige systeem verouderd: ‘Al sinds de Romeinen hebben we met hetzelfde alfabet gewerkt en dat heeft ook eeuwenlang goed gefunctioneerd, maar het werd echt tijd voor iets nieuws. We merkten dat mensen telkens in dezelfde denkpatronen bleven hangen, doordat ze slechts één alfabet gewend waren. Door deze herziene versie introduceren we een nieuw elan in de westerse wereld.’

Wij denken: zonder geen X, geen X-factor. Kom maar op met dat nieuwe alfabet!

Lijstje: De beste hoaxen van 2010

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Best hoax ’10: ‘Alfabet krijgt nieuwe volgorde’

 1. jordy

  sorry maar welke idioot verzint dat hebben die kinderen uit groep 3 net de alfabet uit hun hoofd perpesten ze het weer en waarom rezerfe ik snap er geen reed van en ik hou lekker me eigen alfebet!

    /   Reply  / 
  1. brammetje b

   Dat hebben ze speciaal bedacht voor mensen die niet is staat zijn ‘te pesten’ en ‘reet’ foutloos te kunnen schrijven.
   Sterker nog, er komen nog meer veranderingen aan, zoals: IJ wordt ei en Y wordt IJ (i j ), dubbel N wordt N’ en M wordt een W et een pijltje naar boven W^. Er komen nog meer veranderingen aan, maar die weet ik nog niet.

     /   Reply  / 
 2. Liee

  Jullie kletsen uit je nek haha wat n onzin

    /   Reply  / 
  1. Humo

   Liee, jij schrijft -Jullie kletsen uit je nek haha wat n onzin-
   Nu zijn er mensen die praten inderdaad uit hun nek; maar dit komt dan door een medische ingreep ivm een ernstige ziekte, waarbij de luchtpijp niet aansluit op de mond, maar in een gaatje in de nek nabij het strottenhoofd). Maar nu over de taal en de letters gesproken. Het is hiervan de bedoeling dat mensen die moeite hebben om goed te schrijven, zoals kleuters, dyslecticie en jouw in persoon. Ik heb derhalve even om het te bewijzen jouw zin doorgenomen en ik kwam in deze korte zin al 6 fouten tegen.
   -Jullie kletsen uit je nek haha wat n onzin-
   *Jullie kletsen uit jullie nekken. Ha-ha, wat een onzin.*
   Kijk, en daarom zijn ze van plan om het alfabet te veranderen.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>