Best hoax ’10: Verkeerde Mladic gepakt

’In de laatste maand van het jaar blikt hoax.blog.nl terug op de beste hoaxen en broodje aap verhalen van het afgelopen jaar.

Ook in 2010 blijft Ratko Mladic de meest gezochte terrorist. Toch lijkt het er twee keer bijna op, dat de oorlogsmisdadiger werd gearresteerd. Maar in beide gevallen blundert de politie met een dubbelganger.

Zo arresteerde de Belgische politie, de voortvluchtige Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger toen hij aan de patatten zat. Een anonieme tip leidde de politie naar een hotelkamer in Brustem, een vredig dorpje in Belgisch Limburg.

Hier zou de voormalige generaal al enkele maanden verblijven. En inderdaad, op de parkeerplaats stond een auto met een Kroatisch nummerbord. Na observatie kwam echter de waarheid aan het licht: de Belgische Mladic is een bejaarde kunstschilder, die als twee druppels water op de oorlogsmisdadiger lijkt.

De kunstenaar werd wel vaker voor de voortvluchtige oorlogsmisdadiger aangezien, dit doet hem overigens niets. Ook hijzelf ziet een gelijkenis. “Mijn oude Toyota is trouwens van mijn Kroatische vriendin. Zij kon er ook wel om kunnen lachen.”

Ook de politie in Wenen sloeg dit jaar een in de boeien, in de veronderstelling dat het Mladic was. Pas na een gebitsonderzoek bleek dat het om een ‘dubbelganger’ ging.

Een anonieme man had de Weense politie over de vermeende Mladic getipt. De politie omsingelde het huis van de verdachte en bracht ‘Mladic’ met een zak over zijn hoofd naar het bureau. De man bleek in feite een Bosniër, die achttien jaar geleden was gevlucht voor het regime van Mladic.

De Bosniër is zwaar verontwaardigd dat de politie hem voor Mladic aanzag: “Ik kan er maar niet bij dat zoiets in Wenen kan gebeuren. Mladic heeft mij uit Bosnië verdreven en nu word ik met deze misdadiger verward.”

De echte Mladic is al ruim 3 jaar kwijt, de Servische regering heeft tien miljoen euro beloofd aan diegene die de hem aangeeft.

Lijstje: De beste hoaxen van 2010

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>