Hoax viert hoogtij in 2010

Niet eerder werd er zoveel nepnieuws de wereld ingeslingerd als in 2010. Of het nou ging over een ontsnapte krokodil in een Nijmeegse stadsvijver of een schuinsmarcheerder Obama, zowel het publiek als de media gooiden ongecheckt nieuws massaal op internet. Hoax.blog.nl heeft de grootste onwaarheden van 2010 op een rij gezet.

De toename van hoax-berichten is vooral te wijten aan de opkomst van social media. Enkele jaren geleden verspreidde broodje aap verhalen zich vaak via de mail. Maar tegenwoordig is een berichtje op Facebook of Twitter veel sneller geplaatst. Mensen posten bizarre berichten vaak ook door, om hun volgers te vermaken en dan maakt het niet uit of een bericht wel of niet waar is. Want leuke tweets, betekent veel volgers.

Maar ook de media zelf maken zich vaak schuldig aan het verspreiden van een hoax. Bizarre berichten afkomstig van buitenlandse media worden klakkeloos vertaald en zonder feitencheck online gezet. Hierbij gaan sommige media zelfs zo nat dat ze verzonnen berichten op satirische nieuwssites als the Union, Weekly World News en de Nederlandse site de Speld voor echt aanzien, zelfs als dat er duidelijk bij staat. Zo verspreidde een bericht over Justin Bieber, die zijn moeder zou hebben bezwangerd, zich moeiteloos online.

En dan waren er nog de zogenaamde ‘domme mensen’, die drijvende bomen aanzagen voor krokodillen en ‘oplichters’, die als schreeuw om aandacht op Twitter liegen over een levensbedreigende ziekte.

Voor de grootste commotie zorgde dit jaar een vermeende krokodil in een Nijmeegse stadsvijver. De politie zette de vijver af en zocht een week lang, maar vond alleen een paar grote stukken hout. In Amerika sloeg het nieuws over een schuinsmarcheerder president Obama in als een bom. En toen ook nog bleek dat Obama’s scharrel op zijn eigen halfzus leek, was helemaal het hek van de dam.

Ook trapte veel mensen in de ‘gratis-pinnen-hoax’, die deze zomer zorgde voor rijen bij de geldautomaten. De bron, een paar kwajongens die naar aanleiding van een technische storing op hun Twitter schreven dat de geldautomaten te veel geld spuugde.

Hoax.blog.nl bericht, al drie jaar lang, dagelijks over bizarre onwaarheden in de media. Tot het einde van het jaar geeft de site een overzicht van de grootste en leukste nep-berichten van 2010. Door de flinke toename van het aantal hoaxen is het aantal bezoekers van de site het laatste jaar verdubbeld.

Top 10: Krokodillenzoektocht en Obama-affaire grootste hoax 2010
Artikelen:
De beste hoaxen van 2010

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hoax viert hoogtij in 2010

  1. Johan

    Is het schuimmarcherend? Ik dacht dat het ging over een schuinsmarcheerder… :) Buiten dat zijn die hoax berichten vaak super flauw en een roep om aandacht. Het schijnleuk te zijn om op een feestje te kunnen roepen dat jij degene bent geweest die een bepaald verhaal de lucht in heeft geslingerd.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Hoax.blog.nl jaaroverzicht in Sp!ts en op SBS | Hoax

  3. Pingback: De grootste hoaxen van 2010 | Hoax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>