Best hoax ’10: AD trapt in nep-Japanner

‘In de laatste maand van het jaar blikt hoax.blog.nl terug op de beste hoaxen en broodje aap verhalen van het afgelopen jaar.

De website van het Algemeen Dagblad heeft in juni wekenlang stukjes  gepubliceerd geschreven door een nep-Japanner. De website trapte in een grap van journalist Luuk Koelman.

Koelman reageerde op een oproep van het AD, dat reporters zocht voor het WK-voetbal. Als reactie stuurde hij een foto in van zichzelf met zijn zogenaamde Japanse echtgenote en meldde zich aan als correspondent in Japan. ‘Sinds zeven jaar heb ik hier in Japan echt het geluk gevonden. Het is mijn nieuwe vaderland,’  aldus Koelman in zijn sollicitatiebrief.

De krant ging akkoord en Koelman gaat aan de slag met enkele opmerkelijke duimverhalen. Pas als de NOS bij het AD aanklopt voor een niet bestaand geluidsfragment, waarover Koelman ook had geschreven, voelt de krant nattigheid.. Toen ook nog bleek dat het door Koelman opgeven telefoonnummer in Japan niet besrond, werd het de redactie plots duidelijk.

“We moesten een beetje glimlachen om onze eigen fout”, aldus Bart Franssen, de verantwoordelijke man bij ad.nl. Franssen zegt achteraf dat hij het eerste artikel al erg verdacht vond. Maar dat vinden wij achterafgelul.

Lijstje: De beste hoaxen van 2010

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>