Best hoax ’10: Haïti liegt over aantal doden

In de laatste maand van het jaar blikt hoax.blog.nl terug op de beste hoaxen en broodje aap verhalen van het afgelopen jaar.

In januari wordt Haïti opgeschrikt door een hevige aardbeving. Volgens president René Préval  zou het aantal slachtoffers wel eens op kunnen lopen tot driehonderdduizend. Met dit schokkende aantal lijkt de president de ramp te willen verergeren, in een poging het aantal giften te vermeerderen.

Een journalist van de Wereldomroep komt er een maand later achter dat het dodenaantal zwaar is overdreven: “Tot nu toe zijn er ongeveer 52.000 doden begraven, er liggen nog lichamen onder het puin, maar het dodental zal zeker niet boven de 100.000 uitkomen.”

Zo beweert de president dat in het episch centrum van de beving zeker 30.000 doden zijn gevallen. Maar volgens de lokale autoriteiten zijn er nu 3364 lichamen geborgen, een getal dat tot 5000 zou kunnen oplopen. Dat is dus 6 keer minder als de regering van Haiti de wereld wil laten geloven.

Zo probeert de regering zelfs uit deze afschuwelijke ramp, een slaatje te willen slaan. Waar moet anders het geld vandaag komen om hun paleizen weer op te bouwen? Juist grotendeels uit onze portomonee.

Lijstje: De beste hoaxen van 2010

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>