Oktober 2010 heeft 5 vrijdagen, 5 zaterdagen en 5 zondagen, gebeurt maar eens in de 823 jaar

Goh, dat is een lollig weetje! En dat dacht de uitgeslapen presentator Sander de Heer in zijn ochtendshow op Radio2 waarschijnlijk vanmorgen ook. Maar als we allemaal even meetellen, komen we er al snel achter dat januari dit jaar ook al 5 vrijdagen, zaterdagen en zondagen had. Het feit dat oktober dit jaar  5 volledige weekenden zou hebben is dus niet echt heel bijzonder.

Sterker nog: Omdat een week zeven dagen heeft, heeft een jaar ook zeven mogelijke basis kalenders (inclusief schrikkeljaar maakt dat 14 mogelijke kalenders). Als één van deze kalenders enkel eenmaal in de 823 jaar voorkomt, is dit zeer onwaarschijnlijk. De 14 kalenders worden regelmatig hergebruikt. Zo heeft 1999 exact dezelfde kalender als 2010. Conclusie: feitje is bullshit! En de aarde vergaat ook niet.

Maar hoe komt zo’n verhaal dan als waarheid in het nieuws? De bron lijkt deze tekening te zijn, Twitter deed de rest.

Ondertiteling, de kalender zegt: “I living for the weekend”
(cartoon in betere kwaliteit helaas onvindbaar…)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Oktober 2010 heeft 5 vrijdagen, 5 zaterdagen en 5 zondagen, gebeurt maar eens in de 823 jaar

  1. Mitch

    In 51 jaar is dit al 8 keer gebeurd. Van 1960 tot 2011. Dit jaar, 2013 is dit niet het geval. Je rekent altijd een deelbaar getal door 7 om een volledige week weer te geven. Elke 31 dagen durende maand heeft 3 dagen die 5 keer voorkomen. Om Zaterdag, Zondag en Maandag 5 keer te laten voorkomen in oktober moet de eerste van de maand dus een zaterdag zijn. Je rekent 3 gewone jaren en 2 schrikkeljaren om een door 7 deelbaar getal te krijgen. Als dat niet lukt dan reken je 5 gewone jaren plus 1 schrikkeljaar en als dat niet lukt dan reken je 8 gewone jaren en 3 schrikkeljaren. Een schrikkeljaar is elk deelbaar jaargetal door 4. Dan is zaterdag 1 oktober vanaf 1960 in (5+1) 1966, (8+3) 1977, (5+1) 1983, (3+2) 1988, (5+1) 1994, (8+3) 2005, (5+1) 2011 voorgekomen. Dat is 8 keer in 51 jaar en dat is iets anders dan 1 keer in de 823 jaar. Feng Shui is filosofie en schijnbaar kan ze niet rekenen. Mijn eigen rekenfouten voorbehouden

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>