‘Facebook alleen nog maar voor blanken’

Facebookgebruikers die hun huid te donker vinden, kunnen hun profielfoto vanaf nu met een speciale softwareapplicatie lichter maken. Huidverzorgingsproducent Vaseline wil met de software zijn huidbleekcrèmes voor mannen promoten.

De applicatie is vooralsnog alleen in India beschikbaar. Hier zijn huidbleekmiddelen erg populair. Met een blanke huid doe je namelijk mee aan de allerlaatste mode en uit een onderzoek onder twaalfduizend Indiërs blijkt dat een lichte huidskleur beter ligt bij de vrouwtjes. Veel Indiërs geloven dat mensen met een lichte huid tot de hogere kaste van de Brahmins behoren. Vanwege de blanke kolonisten wordt een lichte huidskleur met macht en geld geassocieerd.

Bollywoodacteur Shahid Kapur neemt het voortouw in deze witwaspraktijk, waar Geert Wilders jaloers op zou zijn. De acteur is het gezicht van de ‘Transform Your Face on Facebook With Vaseline Men’ campagne.

De markt voor crèmes die de huid lichter maken, beloopt in India volgens de internationale marktonderzoeksgroep Nielsen per jaar 500 miljoen dollar (ruim 388 miljoen euro). De verkoop van dit soort mannenproducten steeg vorig jaar met 25 procent.

Buiten India is het witte crèmepje overigens weinig populair, naar het schijnt liet alleen Micheal Jackson regelmatig een vat overvliegen. En volgens onbevestigde geruchten heeft Geert Wilders, ook van Indische afkomst en ooit bekend onder de naam de ‘Neger van Venlo’ het smeersel ook regelmatig gebruikt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>