Photoshoppende fotograaf ontslagen

De Volkskrant hoeft freelance fotograaf Jean-Pierre Jans niet meer, omdat Jans het niet zo nauw neemt met de realiteit. De geschiedsvervalsing is erop betrapt zijn beelden regelmatig digitaal te manipuleren. Zo is te lezen op de fotosite Photoq.

Zo sleutelde Jans aan een natuurtafereeltje met herten, de fotograaf vond vier herten niet genoeg en photoshopte er een vijfde bij. Hij viel door de mand toen de geportretteerde man op de voorgrond van de hertjesfoto de verrader uit ging hangen:

“Een tip voor ‘fotograaf’ Jean-Pierre Jans: Ga eens een cursus ‘photoshoppen voor beginners’ volgen bij het plaatselijke buurtcentrum. In uw ‘foto’ van de herten is wel erg overduidelijk geknipt en geplakt: het hert dat omkijkt komt twee keer in de foto voor, inclusief de graanstengels en de donkere bomen op de achtergrond.”

Ook adviseerde hij de beeldredactie van de Volkskrant een cursus ‘gephotoshopte foto’s spotten’ te volgen. Het was niet de enige reactie die de Volkskrant kreeg. Een onderzoek naar andere vervalsingen van Jans had, leverde een handjevol gemanipuleerde foto’s op. (zoals deze)

Jans ontkent ondertussen in alle toonaarden dat hij zijn foto’s manipuleert. Hij geeft zijn neefjes de schuld, de knulletjes schijnen een bovenmatige interesse te hebben in photoshop: “Zij hebben het beeld bewerkt en op mijn computer opgeslagen Toen ik de foto doorstuurde naar de krant heb ik de verandering niet opgemerkt”, aldus de fotograaf. Gelukkig heeft Jans ook wel door dat dit smoesje niet echt geloofwaardig overkomt.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Photoshoppende fotograaf ontslagen

  1. Pingback: Best hoax ’08: Iran kloont raket | Hoax

  2. André de Hooge

    Ook een fiks deel van zijn loon terugvorderen!!! Wat een lul!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>