Dreig-dvd is altijd hoax

Belgische kranten en journaalredacties worden de afgelopen dagen overspoeld met dreig-dvd’s. Maar hoe onderscheid je nu de serieuze terreurbedreiging van de nepper?

Rik Coolsaet is professor internationale politiek in Gent en heeft een neus voor valse dreigfilmpjes gemaakt door grappenmaker. Een serieuze dreigvideo herken je aan de professionaliteit, overigens is geen enkele videoboodschap rede tot een terreuralarm, een aanslag wordt nooit aangekondigd. Dit zegt hij in een interview op Indymedia.be.
“Wat je veel ziet is dat het logo van As-Sahab ontbreekt. As-Sahab is het productiehuis van Al-Qaeda. Groepen die jihadi-video’s posten, zetten altijd dat logo in de rechter boven- of onderhoek.”

“Ook amateuristische filmpjes met schokkerige beelden zijn vaak nep. Jihadi-video’s zijn de laatste twee jaar juist ontzettend professioneel geworden zijn. De makers hebben de afgelopen jaren zoveel videoboodschappen gemaakt, die mensen zijn gewoon goed in hun werk.”

“Ook hoor je vaak, wanneer je de tekst grondig luistert dat die wel religieus start, maar niet op dezelfde toon doorgaat. Jihadi-teksten hebben een specifiek jargon dat vaak niet wordt aangehouden. Grappenmakers zijn vaak niet thuis in de jihadi-proza.”

Coolsaet stelt ook dat eigenlijk elke dreig-dvd een hoax is: “Doorgaans worden Jihadi-aanslagen niet aangekondigd. De aanslagen in New York, Madrid en in Londen gebeurden onaangekondigd. Dat is het verschil met de aanslagen van de IRA, de ETA en die van de CCC destijds in België, die werden wel aangekondigd. Trouwens jihadi’s hebben de slagkracht niet meer om grote aanslagen te plegen. Het netwerk van Al-Qaeda is volledig ontmanteld. Het jihad-terrorisme van vandaag is een beetje zoals een kwikthermometer die je laat vallen en uiteenspat in duizenden druppeltjes.”

Lees ook: Teleac cursus dreig-dvd maken

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Dreig-dvd is altijd hoax

 1. Dario

  Intervieuw? Ik neem aan dat u interview bedoelt?

    /   Reply  / 
 2. piet

  wat een geloel iemand aan te vallen op spelling, wist u dat in al die tijd dat Sinterklaas leeft de spelling al zo vaak is aangepast , gewijzigd en veranderd dat Sint nu bijna niets meer durft te schrijven??
  De rijmpiet is daar een uitvloeisel van

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>