Slechte adem verraad ziekte

Zo meldt de Dailymail. Een slechte adem, het lijkt een klein probleem wat met een beetje poetsen en mondspray te verhelpen is, maar er kunnen ernstige ziektes aan ten grondslag liggen.

Bron: sxc.hu

Zelfs de kleinste gebitsproblemen kunnen een signaal afgeven van ziekte. Zo kan een nare geur uit de mond een teken zijn van leverziekte en kunnen aanhoudende mondzweren veroorzaakt worden door kanker.

Je zou het misschien niet denken, maar de gezondheid van de mond vertelt hoe het met jouw gezondheid is gesteld. Van de conditie van je tandvlees tot aan je kleur van je tanden, je mond verraad hoe het met jouw gezondheid gaat. Waar je precies op moet letten? Er zijn een aantal signalen die kunnen wijzen op gevaar:

  • Slechte adem, kan wijzen op een maag- of spijsverteringsstoornis en op leverziekte.

  • Gele tanden worden vaak gelinkt aan medicijngebruik, zoals antibiotica, wat vaak gebruikt wordt om tandvleesproblemen te behandelen of medicijnen die een hoge bloeddruk moeten verlagen.

  • Droge mond, kan een indicatie zijn voor diabetes en zorgt ook voor andere symptomen zoals extreme dorst, tinteling in handen en voeten, veel plassen en een vertroebeld zicht.

  • Open zweren in de mond die niet vanzelf binnen een week of twee verdwijnen, kunnen wijzen op mondkanker.

  • Bloedend tandvlees, voor of na het poetsen kan wijzen op parodontitis. Als dit onbehandeld blijft kan het omliggende weefsel en botstructuur die de tanden op zijn plaats houden aantasten.

  • Vlakke, versleten tanden kunnen duiden op stress. Ze kunnen verklappen dat je tanden knarst in je slaap als gevolg van emotionele of psychologische stress en kunnen de oorzaak zijn van onverklaarbare kaak- en hoofdpijn.

In alle gevallen – behalve gele tanden- is het raadzaam om actie te ondernemen: variërend van een bezoekje aan je huisarts tot aan een bezoekje aan de mondhygiëniste. Wat betreft die gele tanden, deze kun je het beste professioneel laten bleken omdat whiteningtandpasta’s vaak het tandoppervlak aantasten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>